2009. november 30., hétfő

Mérlegképes továbbképzés 2009

1. Papp Julianna nyugdíjba ment. Helyette a pénzügyminisztériumban: Kósa Erzsébet 327-2637.

2. 2013. jan 1. után az egyetemi végzettségre nem adják meg a mérlegképes regisztrációt a pénzügyminisztériumban. Ha valaki nem jár el a tanfolyamra, akkor visszavonják, 2 évig nem regisztrálhat újra, és után már csak Mérlegképes Könyvelő tanfolyam (3 év) elvégzése után, plusz újabb 3 év gyakorlat.

3. A regisztrált mérlegképes könyvelők adatai nyilvánosak 2009. jan. 1-től. Én pl. itt vagyok:

http://www1.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/C709F79F5199CF5CC1256E5C003484EB/$File/A-B.xls

4. Kerekítés: egyéb bevétel és egyéb kiadás.

5. A céginformációs jegyzék ingyenes és nyilvános:

http://www.e-cegjegyzek.hu/info/page/ceginfo

Megismerhető a szolgáltatás segítségével a cég fennálló vagy törölt cégjegyzékszáma, cégneve, székhelye, telephelye, fióktelepe, főtevékenysége, jegyzett tőkéje, adószáma, továbbá az is, ha felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll.
Megtudhatók továbbá a bejegyzési és változásbejegyzési kérelem elektronikusan rögzített, még be nem jegyzett adatai és a csoportosított adatok lekérdezésével a cégtulajdonosi (tagi, részvényesi) minőség, képviseleti jogosultság, felügyelőbizottsági tagság is. Így lehetővé vált annak ingyenes ellenőrzése, hogy a szerződés, teljesítési igazolás aláírója valóban a cég jogosult képviselője-e (a „trükköző" cégek meg egy lehetőséggel szegényebbek lettek).

Az ingyenes szolgáltatás nem váltja ki teljes mértékben a fizetős lehetőségeket, hiszen például a cégek pénzügyi adatai nem érhetők el a honlapon, jóllehet olykor azok is beszédesek lehetnek, például óvatosságra inthet a cég túlzott eladósodottsága.

6. A pénzkezelési szabályzatot át kell nézni, ugyanis 2007. január 1-től van kötelező tartalma (számviteli törvény). Minta: www.szabalyzat.com Legfontosabb a napi záró pénzkészlet meghatározása: az összes bevétel 2 %-a (min 500 eFt). A zárópénzkészlet meghatározásához a naptári hónaponként számított napi átlagot kell figyelembevenni.
Készpénzcsökkentési lehetőség: előlegadás (30 nap után jövedelem).

7. Bizonylatolással kapcsolatos megjegyzések
- 2007. jan. 1-től más bizonylatok is lehetnek a könyvelés alapja, nem kifejezetten a számla: banki értesítő, szerződés, stb.
- a számlán szereplni kell a kiállító adószámának, a vevőének nem.
- vtsz, szj nem kötelező a számlán.
- ha természetes mértékegységben kifejezhető, akkor mennyiség, egységár szerepeljen a számlán, adó alóli mentességre egyértelmű utalás.
- számlakibocsátás: készpénzes aznap, egyéb 15 napon belül
- gyűjtőszámla lehetséges (az adóalanyra vonatkozó adómegállaptási időszakon belül)
- nem kell számla: ha van más okirat (900 000 Ft alatt), készpénzes nem kéri (csak nem jogi személy esetén).

Nincsenek megjegyzések: